Friday, May 16, 2008

Mee Siam Keling

600g mee siam
600g taugeh buang ekor
kucai di hiris
limau kasturi di belah 2 dan buang biji
5 biji telur ayam
tahu di potong kecil dan goring

Bahan AA..utk di blender
25 batang lada kering
2 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
3/4 cawan minyak untuk tumis mee

Bahan Untuk Kuah nya
3 sudu makan taucho blender halus
1/4 biji kelapa parut di blender halus
4 biji buah keras
santan

Bahan BB.. blender
10batang lada kering
6 bawang kecil
2 ulas bawang putih
di blender halus

kacang tanah
1 cawan gula timbang

Peraturan tumis mee siam
1. Tumis rempah (bahan BB)blender hingga garing.. tuangkan 1 cawan air.. masukkan tahu potong yang di goreng.. sedikit garam, gula pasir, cukup masak angkat ... sambal tumisan di tinggalkan sedikit dalam kuali.

2. Masukkan mee, masak hingga mee lembut .. masukkan taugeh di tengah2 dan timbus dengan mee hingga naik wap.. kacau rata taugeh dan angkat.

Untuk Kuah Mee Siam
1. 4 gelas santan, buah keras, kelapa giling, taucho, gula timbang... jadikan satu dalam periuk .. jerang di api yang sederhana hingga cukup masak.

2. Tumis (bahan AA) blender hingga garing .. tuangkan sekali dengan minyak nya dalam periuk berisi santan masak hingga mendideh.


Ambil sedikit mee siam dalam mangkok dan tuangkan kuah ke atas mee.. taburkan dengan kucai dan telur rebus dan sedikit sambal.

No comments: