Thursday, May 08, 2008

Soto

1 ekor ayam
1 kilo taugeh

2 suduteh ketumbar
3 suduteh jintan manis
2 suduteh lada hitam (black pepper)
1 suduteh jintan putih

5 biji bawang merah kecil
1 biji bawang putih
1 biji isi buah pala

sedikit cengkih, pelaga, bunga lawang dan kayu manis
daun sup dan daun bawang, serai titik, lengkuas titik dan halia titik
garam secukup rasa

1. Ayam di bersihkan, di rebus bersama halia, kayu manis, cengkih, pelaga, bunga lawang dan masukkan air mengikut banyak yang disukai dan biar ayamnya tenggelam.

2. Apabila ayam empuk, keluarkan dan toskan.

3. Kemudian di panggang sekejap tapi jangan sampai terlalu garing. Bila telah sejuk dagingnya hendak lah disiat2kan dan diketepikan.

4. Air rebusan ayam tadi hendaklah dimasukkan dengan rempah2 yang digiling, ketumbar, jintan manis, lada hitam, jintan putih dan parutanbuah pala.

5. Masukkan serai titik, lengkuas titik dan tulang2 ayam serta sedikit garam dan serbuk perasa.

6. Biarkan kuah mendideh dengan api yang kecil.

sambal soto:
20 biji cili padi
4 ulas bawang putih
1/2 cawang kicap manis
sedikit gula
Blender semua

Susun lontong segera, taugeh yang direbus, kuah soto dan susun hirisan ayam dan sambal soto

No comments: