Thursday, May 08, 2008

Tomyam

300gm ayam(rebus dan potong kecil2)

10biji cili padi(dipotong dua serong)
2batang serai di titik
2biji tomato dibelah 4
1 biji bawang besar di belah 4
5helai daun limau purut
5biji cili kering (diblender)

1tangkai daun sop dan bawang di hiris

5 cawan air rebusan ayam
3biji bawang merah kecil
1.2cm halia di tumbok

1. Panaskan minyak dan tumis cili giling, angkat dan ketepikan.

2. Masukkan potongan ayam dan serai ke dalam air rebusan dan masak hingga mendideh.

3. Masukkan daun limau purut, bawang besar, cili padi dan tomato.

4. Akhir sekali bila hendak diangkat barulah masukkan cili goreng tadi.

*PS kalau suka bole masukkan udang, daging lembu, ketam, french bean, cauliflower.. dan lain2

No comments: