Sunday, June 15, 2008

Sambel Goreng Hari Raya Ibunda







lada padi kisar
isi ayam di rebus dlm kuali tanpa air hingga air ayam kering





daging rebus hingga empuk dan di potong begini










air rebusan daging






udang hidup







masuk asam dan belacan di gaul dgn sedikit air dan tapis begini








sentiasa kacau









masukan lada padi kisar










kacau lagi










masukkan santan kara











masukkan 2buku gula melaka dan kacau hingga sebati














masukkan daging dan isi ayam dan kacau sebati, masukkan garam dan sedikit gula












udang dalam gambar ini tak sempat di rebus saperti dalam resipi... lalu udang hidup di masuk setelah rempah sudah sebati













kalau suka masukan 1/2kg hati lembu di potong kecil... dan masukkan














sentiasa kacau hingga kering.






1 kilo daging di rebus hingga empok dan potong kecil2 dan
dan air rebusan daging jangan dibuang
1/2 kilo udang di buang kulit
1/2 kilo hati di potong kecil2
1 ekor ayam di potong kecil2

10 biji bawang besar di hiris halus
30batang lada merah di hiris halus
3 senduk besar lada kisar
8 ulas bawang putih di hiris halus
2 ibujari langkuas di parut halus
2 sudumakan belacan
asam jawa .. 1 gengam
2 kotak kecil santan kara
beberapa daun bawang di hiris 1 inch lebar


Tumis bahan hiris dan langkuas parut dan tumis hingga layu.. masukkan lada kisar hingga garing dan naik minyak(hingga menjadi kuah), ... masukan perahan belacan dan asam jawa di bancuh dengan air dan air rebusan daging. Masukkan 2 kotak kecil santan kara dan masak hingga rata dan mendideh.

(Ayam yang di potong potong di jerangkan tanpa air di dalam periok.. hingga ayam menjadi kecut dan kering dan matikan api. Buat begitu juga pada udang hingga air udang kering.)

Masukkan ayam, udang, daging dalam tumisan hingga mendideh dan masukkan potongan hati di tumisan hingga hati empuk.

Akhir sekali.. masukkan hirisan daun bawang yg di potong 1 inch ...ke dalam sambel goreng



PS: sedap di makan dengan ketupat atau nasi empit...

No comments: