Roti Kirai
1 kilo tepung gandum
1/2 tin evaporated milk
4 biji telur (size kecil)
warna kuning
1. Campurkan tepung, susu, telur, dan sedikit air jika adunan pekat dan sedikit warna kuning.
2. Panaskan kuali leper dan berus sedikit minyak dan tuangkan adunan dengan mengunakan acuan cawan roti kirai dengan bermula dengan bulatan luar dengan cepat. Biarkan sekita dan renjiskan sedikit minyak di atas adunan dan masak hingga garing dan angkat dan di terbalikkan hingga 2 keping dan kemudian di lipat dan ketepikan.
Kuah Kari Daging
anggaran 1 kilo daging lembu bahagian bahu
Bahan Kisar
5 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 ibu jari halia
Bahan untuk di tumis
3 bawang kecil di hiris
2 ulas bawang kecil di hiris
1 kayu manis
sedikit pelaga
sedikit cengkeh
2 kuntum bunga lawang
2 biji kentang di buang kulit dan di potong
2 biji tomato di potong dadu
1 biji tomato di potong enam
1. Tumis Bahan tumis hingga harum dan masukkan 2 biji tomato yang di potong dadu hingga layu dan masukkan bahan kisar.. dan masak hingga rempah garing.
2. Masukkan 6 sudu makan rempah kari daging faiza dan sedikit air hingga mendideh dan masukkan daging potong.dan sedikit garam dan masak hingga daging kecut.. tambah air jika kuah kering.
3. Masukkan kentang dan masak hingga empuk dan 2 sudu makan santan dan tomato yang di potong enam.
1 kilo tepung gandum
1/2 tin evaporated milk
4 biji telur (size kecil)
warna kuning
1. Campurkan tepung, susu, telur, dan sedikit air jika adunan pekat dan sedikit warna kuning.
2. Panaskan kuali leper dan berus sedikit minyak dan tuangkan adunan dengan mengunakan acuan cawan roti kirai dengan bermula dengan bulatan luar dengan cepat. Biarkan sekita dan renjiskan sedikit minyak di atas adunan dan masak hingga garing dan angkat dan di terbalikkan hingga 2 keping dan kemudian di lipat dan ketepikan.
Kuah Kari Daging
anggaran 1 kilo daging lembu bahagian bahu
Bahan Kisar
5 biji bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 ibu jari halia
Bahan untuk di tumis
3 bawang kecil di hiris
2 ulas bawang kecil di hiris
1 kayu manis
sedikit pelaga
sedikit cengkeh
2 kuntum bunga lawang
2 biji kentang di buang kulit dan di potong
2 biji tomato di potong dadu
1 biji tomato di potong enam
1. Tumis Bahan tumis hingga harum dan masukkan 2 biji tomato yang di potong dadu hingga layu dan masukkan bahan kisar.. dan masak hingga rempah garing.
2. Masukkan 6 sudu makan rempah kari daging faiza dan sedikit air hingga mendideh dan masukkan daging potong.dan sedikit garam dan masak hingga daging kecut.. tambah air jika kuah kering.
3. Masukkan kentang dan masak hingga empuk dan 2 sudu makan santan dan tomato yang di potong enam.
No comments:
Post a Comment