1 ekor ayam berat 2 kati sudah berseh cuci dengan garam sampai berseh kemudian bilas.
Bahan AA
2 biji lada merah di tumbuk
4 hiris halia di tumbuk
1/2 sudu teh serbuk kunyit sedikit garam
4 cawan santan dari 1 biji kelapa
4 helai daun salam
2 asam gelugur
1/2 cawan minyak kelapa
8 biji bawang merah di hiris untuk tumis
Bahan blender(rempah)
14 batang lada merah
3 hiris kunyit basah
8 hiris halia muda
5 biji buah keras .. goreng .. tumbuk halus dan asingkan
14 bawang merah
2 ulas bawang putih
20 lada padi tumbuk
4 limau sambal perah air nya(limau kasturi)
Peratoran nya
1. Bahan AA.. 2 lada merah, 4 hiris halia, 1/2 sdu teh serbuk kunyit, sedikit garam di tumbuk kemudian gaul dengan ayam hingga rata .. perap hingga 1/2jam
2. Jerang minyak tumis bawang hingga layu.. masukkan bahan blender(rempah) hingga garing kering air nya, baru masukkan buah keras giling, masak hingga kering.
3. Masukkan santan 4 cawan kacau, masukkan ayam daun salam, garam, kemudian tutup .. masak hingga ayam empuk.. masukkan lada padi tumbuk .. air limau sambal(limau kasturi).. kacau.. baru di hidangkan
No comments:
Post a Comment