Saturday, May 24, 2008

Opor Banjar

1 ekor ayam berat 2-1/2 kati sudah berseh cuci dengan garam halus belah empat.(1kt=600gm)
1-1/2 biji kelapa ambil 6 cawan santan
4 helai daun limau perut
1 kati kobis belah 6

Bahan blender(rempah)
4 sudu makan ketumbar biji
1 sudu makan jintan halus
9 batang lada kering
2 batang serai
8 hiris lengkuas
14 bawang merah
2 bawang besar
1 ulas bawang putih
2 sudu makan kelapa goreng di tumbok

Peratoran nya
Jerang santan hingga mendideh.. masukkan ayam yang sudah di gaul dengan bahan blender(rempah) di perap selama 1/2 jam.

Masukkan daun limau purut, garam .. masak hingga aym empuk .. hampir pekat.. masokkan kobis.

Apabila kobis layu dan kuah nya kering.. baru di angkat.

No comments: