Saturday, May 24, 2008

Ayang Ayam Palembang

1 ekor ayam berat 2-1/2 kati (1kati=600gm)
ayam di potong 4 dengan garam halus hingga berseh, perahkan limau nipis yang sudah di bakar kemudian cucuk dengan garfu.. kemudian perapkan 1/2 jam.

1 cawan santan dari 1-1/2 kelapa
3 cawan santan yang kedua untuk rebus

Bahan blender(rempah)
2-1/2 sudu makan ketumbar biji
6 batang lada kering rendam dengan air mendideh 1/2 jam tutup
2 hiris kunyit basah
5 hiris lengkuas
4 biji buah keras bakar

8 batang serai titik
1 sudu teh asam jawa rendan dengan 1/2 cawan air

Peratoran nya
1. Gaul ayam dengan bahan blender(rempah) .. di perapkan, kemudian rebus dengan santan 3 cawan hingga empuk.. kemudian di angkat dan di goring hingga kuning.

2. Sudah goreng semua nya.. masukkan dalam periuk berisi santan rebusan ayam dengan minyak nya skali.

3. Masokkan 1 cawan santan pekat masak hingga pekat dan kering

No comments: