Saturday, May 24, 2008

Udang Galah Masak Pekan

2 kati udang galah yang sedang 2 jangan yang ada sepit (PS** 1 kati = 600gm)
1 tin tomato puri
2 cawan santan cair untuk rempah tumis
3/4 cawan minyak kelapa
2 biji limau nipis perah air nya.. bila masak lauk nya
1/2 cawan bawang goreng
sedikit daun ketumbar

Bahan blender(rempah)
2 sudu makan ketumbar
1/2 sudu makan jintan halus
2 sudu makan lada kering di giling
1 batang serai di titik
1 buku lengkuas
1/2 sudu makan serbuk kunyit
1/2 sudu makan lada putih
16 biji bawang merah
1 ulas bawang putih

1 biji bawang besar di hiris bulat2


Peratoran nya
1. Tumis rempah(bahan blender) hingga garing.. masukkan sedikit santan cair.. kacau dan masukkan tomato sos.. kacau hingga rata, masukkan 1 cawan santan cair .. masak hingga kering.

2. Masokkan udang diamkan sekejap jangan di kacau selama 5 mins baru di kacau rata .. sampai udang nya masak.

3. Masokkan santan pekat kacau hingga rat.. masokkan bawang potong bulat.. masak hingga kering hingga sampai keluar minyak.

4. Sudah masak .. angkat atur dalam pinggang bujur tabur atas nya daun ketumbar.

No comments: