Saturday, May 24, 2008

Pismol Daging Lembu(Meat Ball)

1 sudu makan cornflour(tepung jagung)
600g daging lembu cincang halus
1 biji telur ayam .. masukkan dalam daging
1 biji telur ayam untuk di celup
1 tin kecil kacang peas
4 biji tomato belah dua
1/2 cawan kicap (optional)
2-1/2 cawan air
2 sudu makan gula melaka
4 sudu makan tomato sos
1 sudu makan cuka
3 sudu makan majerin


Bahan blender(rempah)
10 batang lada merah .. rendam dengan air mendideh
20 biji lada putih biji
4 hiris halia muda
8 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1/2 sudu teh serbuk kunyit
di bahagi kan 3... (1 bahgian utk daging) (2 bahgian utk kuah)

1 bawang besar di hiris untuk tumis

Peratoran nya
1. Pechahkan 1 biji telur ayam dalam daging cincang, cornflour, garam.

2. Ambil 1 bahagian rempah .. masukkan dalam daging.. di gaul hingga rata.

3. Kemudian di kepal2 dan celup dalam telur yang sudah di pukul rata ... kemudian di goring hingga kuning. angkat dan ketepikan.

4. Buka tin kacang peas di toskan air nya kemudian tuangkan air panas.

5. Jerang kuali.. ambil sedikit majerin.. tumis bawang besar hiris hingga kuning.. masukkan 2 bahgian rempah....tumis hingga garing.

6. Masukkan kicap, cuka, gula melaka, tomato sos, 2-1/2 air .. masak hingga mesra.(guna api kecil).. boleh di tambah air sedikit jika tumisan agak pekat.

7. Masukkan daging kepal yg telah digoreng, tomato belah.. kacau rata dan biarkan selam 5 mins hingga berwap... baru di angkat.

8. Tuangkan dalam pinggan bujur dan susunkan kobis di keliling dan tabur kacang peas

No comments: