Saturday, May 24, 2008

Bingkis Udang

1 kati udang kulit hitam sedang buang kulit (1kati=600gm)
1/2 biji kelapa goreng tumbuk halus
1/2 biji kelapa mentah giling halus
1 biji limau purut
1 sudu teh asam rendam 1/2 cawan air
2 sudu teh gula pasir
1 telur ayam

Bahan blender(rempah)
3 sudu teh ketumbar
1 sudu teh jintan kasar
1/2 sudu teh serbuk kunyit
3 sudu teh lada kering giling
6 hiris halia muda
2 batang serai titik
13 bawang merah
2 ulas bawang putih
garam

Peratoran nya
1. Kelapa basah di blender halus, kelapa goreng di blender halus, bahan blender .. jadikan satu di dalam satu bekas.

2. Pechahkan 1 biji telur ayam, garam, kulit limau purut tumbuk, 1/2 cawan air asam, 2 sudu teh gula pasir .. gaul hingga rata bersama halia, bawang putih, bawang merah.

3. Masukkan udang, gaul rata kemudian kukus hingga masak, sudah masak di bakar hingga kering air nya .. boleh di hidangkan(boleh juga di bungkus .. di kukus dan panggang)

No comments: