1 kati udang besar buang kulit nya kemudian kelar belakang .. buang urat hitam
4 biji tomato 1 biji belah dua
4 batang lada hijau
4 batang lada merah
4 helai daun limau purut
2 keping asam gelugur
1 tin kecil kacang peas
2-1/2 cawan santan dari 1-1/2 kelapa
1/2 cawan minyak kelapa
6 biji bawang merah hiris untuk tumis
Bahan Blender(rempah)
1-1/2 sudu makan ketumbar
2 batang serai hiris
4 hiris halia muda
30 biji lada hitam
20 bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu makan minyak sapi untuk tumis bawang
2 bawang besar potong bulat untuk masuk dalam lauk yang sudah masak
Peratoran terkulai udang
1. Tumis bawang hingga kuning masukkan bahan blender(rempah) hingga garing, masukkan 2 sudu makan tomato sos hingga garing.
2. Masukkan 2-1/2 cawan santan, masukkan asam gelugor dan daun limau purut.. masak hingga mendideh.
3. Masukkan udang, kelapa giling, masak hingga naik minyak.
4. Tumis bawang besar di potong bulat hingga layu.. tuangkan dalam kuah udang dengan minyak nya sekali, masukkan lada merah tomato dan kacang peas.
No comments:
Post a Comment