1 ekor ayam berat 2 kati .. cuci berseh di belah 4.. cuci dengan garam dan 1 sudu teh cuka.
(1kt=600gm)
1 tin kecil tomato puri
4 cawan santan dari 1 kelapa
1 cawan bawang goreng tumbok
1 cawan besar hiris tumis
3 sudu makan minyak sapi
Bahan blender(rempah)
2 sudu makan kelapa goreng tumbuk halus
12 batang lada kering
2 sudu teh jintan halus
2 sudu teh jintan kasar
8 hiris halia muda
10 bawang merah
2 ulas bawang putih
1 serai titik
Peratoran Ayam Mesamah
1. Tumis bawang yang di potong bulat hingga layu dengan minyak sapi.
2. Masukkan bahan blender(rempah) hingga garing. Masukkan tomato puri hingga kering.
3. Masukkan 4 cawan santan. Masukkan ayam hingga setengah empok.
4. Masukkan bawang goreng tumbuk dan kelapa goreng tumbuk dan garam dan masak hingga ayam empuk.
No comments:
Post a Comment