Sunday, May 25, 2008

Ayam Mesamah

1 ekor ayam berat 2 kati .. cuci berseh di belah 4.. cuci dengan garam dan 1 sudu teh cuka.
(1kt=600gm)

1 tin kecil tomato puri
4 cawan santan dari 1 kelapa
1 cawan bawang goreng tumbok
1 cawan besar hiris tumis
3 sudu makan minyak sapi

Bahan blender(rempah)
2 sudu makan kelapa goreng tumbuk halus
12 batang lada kering
2 sudu teh jintan halus
2 sudu teh jintan kasar
8 hiris halia muda
10 bawang merah
2 ulas bawang putih
1 serai titik

Peratoran Ayam Mesamah
1. Tumis bawang yang di potong bulat hingga layu dengan minyak sapi.

2. Masukkan bahan blender(rempah) hingga garing. Masukkan tomato puri hingga kering.

3. Masukkan 4 cawan santan. Masukkan ayam hingga setengah empok.

4. Masukkan bawang goreng tumbuk dan kelapa goreng tumbuk dan garam dan masak hingga ayam empuk.

No comments: