6 kaki kambing.. satu di potong 3.. cuci bersih dan rebus dengan 4 gelas air dan sedikit garam.. rebus hingga 3/4 empuk
Bahan untuk tumis
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih hiris
4 sudu makan minyak sapi
Bahan blender(rempah)
2 sudu makan kas2
1/2 sudu makan lada putih
6 hiris halia muda
2 batang lada hijau
1/2 biji buah pala
10 bawang merah
2 ulas bawang putih
4 pelaga, 4 cengkeh, 1 pehkah sedikit kayu manis
Cara nya
1. Jerang minyak sapi hingga panas ... tumis bawang hiris sampai kuning .. masukkan bahan blender(rempah) dan pelaga, cengkeh, pehkah, kayu manis.. kacau2.. masukkan serbuk kunyit ke dalam rebusan daging.
2. Rebus daging dengan api yang perlahan hingga empuk .. masukkan 3 gelas air .. hingga tulang dan isi empuk.
No comments:
Post a Comment