Monday, May 26, 2008

Laksa Mak



5 ekor ikan kembong- cuci bersih dan rebus (air anggaran paras ikan) apabila ikan dah masak .. ambil isi ikan di blender halus.. air ikan di asingkan.


Bahan blender(rempah)

2 bawang besar yang sedang

4 ulas bawang putih

6 buah keras

langkuas sa besar ibu jari

halia sa besar ibu jari

1 batang serai


Cara nya

1. Tumis rempah(bahan blender) hingga garing dan masukkan 3 sudu makan rempah kari ikan dan sedikit air.


2. Bila mendideh, masukkan air rebusan ikan dan masak hingga mendideh .. masukkan isi ikan yang di blender halus .. dan masak hingga mendideh, masukkan anggaran 2keping isi dan tulang ikan kurau masin dan masak hingga mendideh.


3. Masukkan 1 keping asam gelugur dan masukkan santan(3 kotak kecil santan kara), garam secukup rasa dan masak hingga mendideh.


sambal

lada giling .. sedikit garam.. jerang atas dapur hingga masak.


bahan untuk tabur

timun.. di buang isi perut dan di buang kulit ...dan hiris halus.

daun selaseh atau daun kesum di hiris halus.


No comments: