Wednesday, May 14, 2008

Bamiya daging kambing

1-1/2 lbs daging kambing
2 sudumakan minyak sapi
3 sudumakan rempah serbuk dan campur dengan 2 gelas air
daun pudina
1 tin kecil susu cair
1 tin kecil tomato puri
1/4 tin kacang bendeh
3 biji buah tomato.. 1 biji belah 4

Rempah tumbok atau di-blender
10 hiris halia
14 biji bawang merah
4 biji bawang putih
rempah ini di-gaulkan pada daging. perap seketika.

1 biji bawang besar di hiris untuk tumis
PS* 1 lbs daging .. 2 sudu makan rempah
1/2lbs daging ..1 sudu makan rempah

Cara nya
1. Tumis bawang besar hingga wangi masokkan daging yang telah di perap, tumis hingga daging kecut.

2. Masokkan air 2 gelas .. kacau2 .. tutup periok .. biarkan hingga mendideh dan daging empok(jika daging belum empuk .. boleh la di tambah sedikit air lagi)

3. Jika daging sudah empuk dan kuah daging mengering, masukkan susu cair, bendih, tomato, daun pudina.. kacau2 .. rasa masin nya. Masak hingga bendih layu dan baru di angkat.

No comments: