Wednesday, May 14, 2008

Gadoh-gadoh





1 kilo kentang kuning di rebus
5 pkt tempeh buat goreng
3 keping tahu keras
1 kilo taugeh buang ekor -nya
1/4 kilo kobis di hiris
1/4 kilo kachang panjang di-potong2 di-rebus
1-1/4 kilo timon di-buang kulit belah dua di-potong2

Untuk tabur:
keropok
telur rebus
bawang goreng

Kuah kacang:
1-1/2 kilo kacang tanah goreng dengan 3 cawan minyak di-tumbok ... jangan halus sangat.
16 biji buah keras
2 sudumakan belacan penang
35 btg lada kering
35 biji bawang merah(bwg kecil)
3 ulas bawang putih
2 biji bawang besar.. 1 biji di belah 4
sedikit cekor basah
di-blender hingga halus

1 gengam asam jawa kuning rendam dengan 8 gelas air
1 cawan gula pasir
1 buku lengkuas titik
sedikit garam

Cara nya
1. Jerang ayer asam dengan 8 gelas ayer masokkan kacang goreng tumbuk.. kachau selalu sampai pekat.

2. Panaskan minyak .. sudah panas masokkan rempah yang di-blender hingga garing dan terbit minyak.

3. Kemudian tuangkan dalam rebusan kachang .. kacau rata2 masukkan gula pasir, garam, masukkan dengan api yang sederhana hingga naik minyak dan pekat.. rasa masin tawar nya.

No comments: