Thursday, May 15, 2008

Karipap Gulung

450g daging lembu di cincang halus
1 biji bawang besar
680g tepung gandum
2 butir telur ayam
4 lbs majerin, minyak sapi, sedikit baking powder, sedikit serbuk lada hitam dan air utk menguli tepung.

Cara nya
1. Ayak tepung bersama baking powder dan garam, kemudian gaulkan dengan majerin.

2. Bila rata.. masukkan telur dan gaul lagi untuk melembutkan tambahlah sedikit air.

Inti nya
1. Bawang besar di cincang halus dan gaulkan dengan daging cincang , masokkan sedikit garam dan serbuk lada hitam.

2. Pijarkan minyak sapi dan tumis daging dan masak sehingga empuk.

3. Canai pastri anggaran 1/4inch tebal dipotong 2-1/2 inch, isikan dengan inti daging di tengahnya ... sapukan sedikit air di keliling nya dan di tekan sedikit supaya tidak terbuka bila di bakar nanti.

untuk menyedapkan lagi taruh daun sop dan daun bawang.

bila sudah siap atur di tin pembakar dan sapu dengan kuning telur di atas nya dan bakar di dlm oven.

No comments: