Friday, May 30, 2008

Laksa Jakarta

2 kati laksa (1kati=600gm)
2 biji kelapa (buat santan) ... boleh di gunakan santan kara
1 kati taugeh

Bahan kisar(rempah)
1 sudu teh jintan putih
4 sudu makan ketumbar
5 biji buah keras
1 ibu jari langkuas
2 batang serai
1 inci kunyit hidup
5 ulas bawang putih
30 biji bawang kecil
30 batang cili kering
1/4kati (150g) udang kering

Bahan untuk di tabur atas mee laksa:
daun kesum di hiris
daun salad
timun buang kulit dan isi perut.. dan di hiris
3 tahu keping di goreng dan di hiris
kentang di potong panjang (saperti fries halus) di goreng

Cara nya
Bahan kisar(rempah) di tumis sampai garing ... masukkan santan .. masukkan sedikit gula, garam dan aji no moto.

No comments: