Wednesday, May 07, 2008

Masak Ma'gut





1 ekor ikan Terubok atau ikan Siakap(dibersihkan dan potong dua atautiga)
panggang di oven atau atas kuali leper yang di alas daun pisang hingga setengah masak dan ketepikan.

15cili merah hiris halus
15cili hijau hiris halus
8cili padi(tumbok lumat)
2bawang besar hiris halus
4bawang putih hiris halus

1 size ibu jari langkuas di ketuk
1 serai titik
1 size ibu jari kunyit (tumbok lumat)
1 size ibu jari belacan
1 gengam kecil asam jawa
1 kotak kecil santan kara
1 cawan kecil air
daun bawang di potong 1 inch.

1. Tumis bahan hiris.
2. Masukkan lada padi tumbok dan kunyit tumbok dan tumis hingga layu dan garing.
3. Masukkan air tapisan asam jawa, belacan (belacan dan air asam jawa di gaul dan di ramas2).
4. Bila kuah mendideh, masukkan santan, langkuas dan serai titek.
5. Masukkan ikan panggang dan belimbing buluh dan daun bawang.

No comments: