Friday, May 16, 2008

Mee Betawi

Bahan bahan
1 kg daging lembu
1 kg mee kuning
1 kg taugeh di buang ekornya
450g kg sawi hijau
10 keping tahu
daun sop dan daun bawang
500gm udang hidup(125gm untk direbus dan 125gm utk digoreng)
2biji telor ayam

Bahan untuk di blender
10 biji lada hidup di hiris halus
6 sudu makan lada giling(untuk yang suka pedas ... boleh tambah lagi)
3 sudu makan serbuk rempah kari
sedikit jintan manis dan lada hitam
15 biji bawang merah
15 ulas bawang putih

sedikit tepung gandum dan minyak kelapa.
5 biji bawang merah di hiris halus
5 ulas bawang putih di hiris halus


cara nya
1. Potong daging kecil2 dan nipis kemudian basuh dan di rebus.

2. Separuh daripada udang hidup di bersehkan dan rebus dengan daging.

3. Pijarkan minyak dan tumis la .. rempah yang di blender halus hingga harum.

4. Masukkan air rebusan daging.. masukkan tepung gandum yang sudah bercampur dengan air.

5. Masukkan pula daging, udang yang sudah di rebus. Setelah empuk baru .. masukkan sawi dan masukkan garam secukup rasa.

Bahan bahan untuk di tabur atas mee.
1. Bawang merah hiris dan bawang putih hiris di goreng hingga kuning.

2. 125gm udang di goreng.

3. Tahu di goreng dan potong nipis2.

4. Telur di rebus dan di potong bulat atau melintang.

5. Mee dan taugeh hendaklah di celur.

Cara menghidang nya
Isikan mee dan taugeh dalam mangkok dan tuangkan kuah .. kemudian di tabur dengan bahan penabur.

No comments: