1-1/2kg mee kuning
100g udang kering
300g udang hidup
300g daging lembu dengan sedikit tulang
300g sotong hidup
600g sawi batang hijau
1 sudu teh gula pasir
6 biji telur
sedikit daun saderi
sedikit daun bawang
garam dan serbuk perasa
450g lada kering di blender halus
6 ulas bawang putih di blender atau tumbuk halus
Cara nya
1. Lada kering, udang kering di giling halus ... dan tumis lada dan udang kering hingga garing.
2. Masukkan gula, kacau sampai kering .. bila kering angkat dan asingkan dalam bekas.
3. Rebus tulang dan daging untuk buat sup.. Bila sudah empuk, keluarkan daging di potong kecil dan tepikan.
4. Rebus sotong di tepikan dan udang juga.
Cara untuk kuah nya
1. Goreng telur buat mata lembu dalam kuali .. masukkan daging, sotong, udang rebus dan masukkan satu sudu sambal yang sudah di buah tadi.. kacau dan masukkan batang sawi dan daun sawi.. daun sop daun bawang.
2. Tuangkan kuah sop anggaran 1 sendok..kemudian masukkan mee dan balik2kan dan angkat.
Buat la begini hingga la mee dan ramuan nya habis
No comments:
Post a Comment