Wednesday, May 07, 2008

Rawon

1/2 kilo tetelan atau daging kari(direbus dgn sedikit garam hingga empok dan daging di potong potong kecil)


Bahan blender utk di tumis ..
5biji buah kluak atau 1 packet kluak (kluak di rendam dan mangkok kecil hingga lembut dan air berwarn hitam)
4biji buah keras
2gengam bawang kecil
4bijibawang putih
2 ketul halia sebesar ibu jari
 1sudu makan blacan
1 gengam cili kering yg telah di rendam ngan air panas
2 serai di hiris halus
Bahan2 di atas hendak lah di kisar halus

1sudumakan ketumbar dan jintan(di goreng tanpa minyak dan blender)
2 helai daun salam dan daun limau purut
1 buku langkuas sebesar ibu di titek
1batang serai titek
1gengam asam jawa
1/2 gengam kacang panjang di potong 1cm

1. Tumis  bahan blender, ketumbar dan jintan, serai titek dan langkuas titek
2. Tumis hingga rempah harum dan garing.
3. Masukkan tapisan asam jawa  dan air daging, masak hingga mendideh.
4. Masukkan daging potong.. biarkan mendideh masukkan kacang panjang.
5. Masukkan garam mengikut rasa dan akhir skali masukkan daun salam dan daun limau purut.
sedap di makan ngan begerdil goreng, tempeh goreng dan paru goreng di cicah ngan sambal blacan limu

No comments: